Aday Giriş İşlemleri

ÖSYM Aday İşlemleri Sonuç Kontrol İşlemleri Tıklayın!



ÖSYM Aday İşlemleri Sonuç Kontrol İşlemlerini Gerçekleştirmek için Buraya Tıklayınız


ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sınav Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Adaya ait sonuç belgesi üzerindeki Sonuç Belgesi Kontrol Kodunu ve T.C. Kimlik / YU / Aday Numarasını aşağıdaki forma girerek belgenin ÖSYM’deki kayıtlarla eşleşip eşleşmediğini kontrol edebilirsiniz.Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Doğrulama Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme (https://sonuc.osym.gov.tr/belgekontrol.aspx) üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sayfası iletisi ile ulaşılmaktadır.


ÖSYM Ana Sayfasına Ulaşmak için Buraya Tıklayınız

Kurumlar, kendilerine müracaat eden TC Kimlik numarası ve ÖSYM sınav sonuç belgesi üzerindeki bu belge kodunu kullanarak ilgili sınav sonuç belgesinin orijinal haline ulaşabilecek ve doğrulama işlemi yapabileceklerdir. Sonuç belgesi kontrol ve doğrulama işlemi geçmiş sınavlara yönelik olarak da yapılabilecektir. Kurumlar tarafından sonuç doğrulamak amacı ile ÖSYM Bilgi Sistemi üzerinde yapılan tüm sorgulamalar silinemez ve değiştirilemez biçimde kaydedilecek ve sadece ilgili adayın söz konusu kod ile ilişkilendirilmiş olan tek bir sonucuna ulaşılması mümkün olabilecektir.

ÖSYM Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi ile

•Kurumların kendilerine sunulan belgelerin doğruluğunu adayların şifrelerini paylaşmadan kontrol edebilmeleri,

•Adayların kendileri dışında sonuç bilgilerini paylaşmak istedikleri kişilere (velisi veya öğretmeni gibi) şifresini paylaşmadan sonuçlarını görme şansı vermesi,

•Geçtiğimiz yıllarda yaşanan sınav sonuç belgelerinin adaylar tarafından değiştirilmesi sonucunda ortaya çıkan olumsuzlukların önüne geçilmesi,

•Bilgilerin değiştirilerek ilgili kurumların ve medyanın yanıltılmasının önüne geçilmesi,

•ÖSYM’nin webservis sistemine erişmek için gerekli olan yazılım geliştirme kapasitesi bulunmayan kurumların da sonuçları doğrulama imkanına kavuşması beklenmektedir.