Bu yıl üniversiteye geçiş sınavlarına girecek olan üniversite adaylarına sevindirecek haber Yükseköğretim Kurulu'ndan geldi.
12 Mart Pazar günü 2 milyon 178 bin 563 adayın gireceği YGS öncesi Yükseköğretim Kurulu (YÖK) önemli bir sistemi hayata geçirdi.YÖK Başkanı Saraç, adayların sınav sonrası tercih aşamasında karşılaştıkları problemlerin çözümü için Yükseköğretim Program Atlası'nı hazırladıklarını belirtti.
Her yerden erişilebilecek mi?Yükseköğretim Program Atlas'ına erişim "yokatlas.yok.gov.tr" adresinden sağlanmaktadır. Öğrencilerin sanal ortamda, cep telefonlarıyla dahi erişim sağlayabildikleri Yükseköğretim Program Atlas'ı içerisinde birçok bilgiyi barındırmaktadır. Bu bilgiler özellikle üniversite adaylarının merak edeceği türden. İşte Yükseköğretim Program Atlas'ında bulunan özellikler.
Dikkat: 3 seçeneğiniz varSiteye girişte öğrenciler 3 seçenek ile karşılaşmakta. YÖK Lisans Atlası ile lisans programlarını tercih etmeyi düşünen üniversite adayları, ilgi duydukları bölüm için ortalama hangi dersten, ne kadar net yapmaları gerektiğini dahi görebilmekte.
Bilgiler bununla da sınırlı değil, isterseniz belli bir üniversite ve bölüm üzerinden hareket ederek, yerleşen öğrencilerin ortalama net değerlerini görebilir, isterseniz YGS puan ve başarılarına bakabilirsiniz.
İstatistiki verilerYÖK Lisans Atlası ile istediğiniz programlara yerleşen öğrencilerin illerini, cinsiyetlerini, ortalama kaçıncı tercih sırasından yerleştiklerini, öğrencilerin tercih eğilimlerini ve ülke genelinde tercih edilme istatistiklerine kadar birçok bilgiye erişim sağlanabilmekte.
Sorulara yanıtlarSistem aslında öğrencilerin merak ettiği birçok soruya cevap verir nitelikte.
YÖK Lisans Programı içerisinde şu bilgileri paylaşmakta.
Kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen, ek kayıt yaptıran sayıları, yerleşenlerin cinsiyet dağılımı, yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler, yerleşenlerin geldikleri iller, yerleşenlerin öğrenim durumu, yerleşenlerin liseden mezuniyet yılları, yerleşenlerin mezun oldukları lise alanları, yerleşenlerin mezun oldukları lise grupları / lise tipleri, yerleşenlerin mezun oldukları liseler, yerleşen okul birincileri, taban puan ve başarı sırası istatistikleri, yerleşen son kişinin profili, yerleşenlerin YGS/LYS netleri, yerleşenlerin YGS puanları, yerleşenlerin YGS başarı sıraları, ülke genelinde tercih edilme istatistikleri, yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri, yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversite türleri, yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversiteler, yerleşenlerin tercih eğilimleri – İller, yerleşenlerin tercih eğilimleri – Aynı/Farklı programlar, yerleşenlerin tercih eğilimleri – Programlar (Meslekler) , yerleşme koşulları.
Bütün bilgiler varBunların dışında şu bilgilere erişim sağlanabilmekte;
Öğretim üyesi sayısı ve unvan/uyruk dağılımı, kayıtlı öğrenci sayısı, kayıtlı yabancı öğrenci sayısı, programdan mezun olan öğrenci sayısı, değişim Programları ile giden/gelen öğrenci sayısı, yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısı.
Sadece lisans programları değilSistem sadece lisans programlarını düşünen adaylara cevap vermiyor. Önlisans programlarını düşünen adaylar içinde YÖK Önlisans Atlası oluşturuldu. Bu alandan Önlisans programları için aynı Lisans programlarında olduğu gibi birçok bilgiye erişim sağlanabilmekte.
Net sihirbazı da varBunların dışında YGS-LYS Net Sihirbazı ile adaylar hedefledikleri bölümlere girebilmek için hangi testten ne kadar net yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. Net Sihirbazı'nın en önemli özelliği gerçek verilere dayanmasıdır. Ortalama net değerleri doğrudan 2015'te lisans/önlinans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS'deki net sayıları kullanılarak belirlenmiştir. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerlerdir.
Sitenin adresiSiteye giriş için linke tıklayabilirsiniz.
YÖK sanal rehberlik hizmetine ulaşmak için tıklayınızSanal bir rehberYÖK Başkanı Saraç sistem hakkında şunları söyledi;
"Yükseköğretim Program Atlası ile üniversite tercihlerinin yönlendirilmesi hususunda öğrencilerimiz, sanal ortamda, cep telefonuyla bile erişebilecekleri güvenilir bir bilgi kaynağına, sanal bir rehbere kavuşmuş olacak"
Yol gösterecek atlas"Yanlış kapıları çalmasınlar ve yanlış arayışlara girmesinler istiyoruz. YÖK Program Atlası'nda, hedefledikleri programlara geçen sene yerleşenlerin YGS sonrasındaki ortalama başarılarını görebilirler. Böylece kendilerine gerçekçi hedefler belirleyebilirler. LYS aşamasından sonrasındaki tercihlerinde bu atlas yine kendilerine yol gösterecektir"