Aday Giriş İşlemleri

ÖSYM YGS Sınavı Başvuruları Nasıl Yapılacak?



2018 ÖSYS Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2018 ÖSYS Başvuru İşlemleri için Tıklayınız

ÖSYM YGS sınavı başvuruları için geri sayım başladı. Üniversiteye girme yolunda ilk adım olarak görülen YGS sınavı başvuruları başvuruları artık alınmaya başlayacak. Peki YGS Sınav başvuruları nasıl yapılır?

Üniversite'ye girişte ilk sınav olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı olan YGS sınav başvuruları yarından itibaren başlayacak. ÖSYM'nin hazırlamış olduğu 2018 takvimine göre Yükseköğretime Geçiş Sınavı(YGS) sınav başvuruları Ocak 2018 tarihinde başlıyor ve Ocak 2018'de saat 23.59’da sona erecek.

YÜKSEKÖĞRETİME ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SİSTEMİ (ÖSYS)

2018-2019 öğretim yılı için yükseköğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilmesi Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılacaktır. Sistemin genel adı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’dir (ÖSYS). Bu sistem içinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS), 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 45. maddesi kapsamında Yükseköğretim Kurulunca belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda uygulanacaktır.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olacakların/olanların istedikleri takdirde, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilme işlemleri de ÖSYS kapsamında yapılacaktır.

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Emniyet Teşkilatına bağlı yükseköğretim programlarına öğrenci yerleştirilmesi ÖSYS’nin dışında olup ilgili kurumların özel kanunlarında gösterilen usullere göre yapılır. İlgilenen adaylar, 2018-ÖSYS’ye katılmalarının gerekip gerekmediğini adı geçen kurumlardan öğrenebilirler.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

2018-2019 öğretim yılında ÖSYM tarafından yapılacak merkezî yerleştirme veya ilgili kurumlarca yapılacak özel yetenek sınavı sonucu yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemine alınacak tüm adaylar, 2018-ÖSYS’ye başvuru yapmak zorundadır.

Öğrenim durumları aşağıdakilerden birine uyanlar 2018-ÖSYS’ye (sınavsız geçiş dâhil) başvurabilirler:

• 2018-2019 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim lisesi) son sınıfında okumakta olan öğrenciler
• Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar
• Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar
• Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar

2018-ÖSYS’de, YGS’ye girmeden sadece sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da 2018-ÖSYS başvurularını başvuru süresi içinde yapmak zorundadırlar.

Durumları yukarıdakilerden birine uyan yabancı uyruklu veya hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar da 2018-ÖSYS’ye başvurabilirler, ancak; bu adaylar, ÖSYS yükseköğretim programları tercih süresinin son gününe kadar T.C. uyruğuna geçmedikleri takdirde, 2018-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacak yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirilmezler (Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri ÖSYS kapsamı dışındadır. Yabancı uyrukluların Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılmaktadır.).

Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerden 5203 sayılı Kanun ve 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar (Pembe/Mavi Kart sahipleri), 2018-ÖSYS’ye başvurabilirler. Bu adaylar 2018-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim programlarına yerleşme hakkı kazanmaları durumunda söz konusu kontenjanlara yerleştirilirler. KKTC uyruklu adaylar ile Bulgaristan’dan göç yoluyla gelmiş Türk soylular da ÖSYS kapsamında yerleştirme işlemlerine alınırlar.

YGS’YE GİRME ZORUNLUĞU VAR MIDIR?

Kılavuzun 7. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarından Meslek Yüksekokulları İle Açık Öğretim Ön Lisans Programlarına Sınavsız Geçiş maddesinde açıklanan esaslara göre, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adaylar hariç, ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YGS’ye girmeleri zorunludur.

Sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylardan, sınavsız geçiş hakkının bulunduğu ön lisans programları hariç diğer programları (lisans programları veya alanları dışındaki ön lisans programları) tercih etmek isteyenlerin, YGS’ye girmeleri zorunludur. Kılavuzun 7. maddesinde açıklanan esaslara göre, meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adaylardan bu hakları ile yerleşmek isteyenlerin YGS’ye girme zorunluluğu yoktur.

TÜBİTAK’ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya alanlar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim Adamları Yarışmasına katılarak birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü alan adaylar, isterlerse kendi alanlarındaki istedikleri yükseköğretim programlarına (burslu programlar hariç) sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirildiklerinden bu adayların da YGS’ye girme zorunluluğu yoktur. Ancak, bu adayların 2018-ÖSYS’ye süresi içinde başvurmuş olmaları gerekmektedir.

ÖSYS’YE BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILACAKTIR?

2018-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adayların yapacakları işlemler aşağıda sıralanmaktadır:

a) 2018-ÖSYS Kılavuzuna Erişim: 2018-ÖSYS’ye başvurmak isteyen adaylar, 2018-ÖSYS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna başvuru süresi içinde, ÖSYM’nin (http://www.osym.gov.tr) İnternet adresinden erişebileceklerdir. Kılavuz satışı yapılmayacaktır.

b) Başvuruların Nereye Yapılacağının Belirlenmesi

• Bir ortaöğretim kurumunda son sınıf düzeyinde öğrenim gören adaylar; başvurularını kendi okullarından yapacaklardır. Kendi okulu başvuru merkezi olmayan adaylar okul müdürü tarafından ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezine yönlendirilecektir.

• ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar; başvurularını bireysel olarak İnternet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.

• Diğer adaylar (açık lise öğrencileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı veya eğitim bilgisi bulunmayan/var olan eğitim bilgisinde değişiklik olan adaylar); başvurularını ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenmiş olan başvuru merkezlerinin birinden yapacaklardır.

* Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.

** Eğitim bilgisi: Daha önce yapılan ÖSYS sınavlarına başvuru yapmış adayların Eğitim Bilgileri ÖSYM sisteminde bulunmaktadır. ÖSYM sisteminde eğitim bilgileri olmayan adaylardan 2008 yılı ve sonrasında MEB’e bağlı bir ortaöğretim kurumdan mezun olanlar, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi > Profilim > Eğitim Bilgilerim menüsünden “Eğitim Bilgilerimi E-Okul’dan Güncelle” butonuna tıklayarak, varsa E-Okul’da kayıtlı ortaöğretim eğitim bilgilerini ÖSYM sistemine yansıtabileceklerdir.

c) Başvuru Yapılacak Merkezler: ÖSYS başvuru merkezlerinin adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin (http://www.osym.gov.tr) İnternet adresinde yer alacaktır.

d) Başvuru Ücretinin (YGS/LYS veya Sınavsız Geçiş Ücretinin) Yatırılması: Ücretler ile ilgili bilgiler kılavuzun 2.6. maddesinde yer almaktadır.

Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav/sınavsız geçiş başvuru ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır.

e) Aday Başvuru Formunun Doldurulması: Başvurusunu bir başvuru merkezinden yapacak adaylar, kılavuzun 2.4. maddesini dikkatle okuduktan sonra Aday Başvuru Formunu dolduracaklardır.

f) Aday Başvuru Formunun Onaylatılması: Son sınıftaki adaylardan MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlar, Aday Başvuru Formundaki eğitim bilgilerini kendi okul müdürlüklerine onaylatacaklardır.

g) Aday Başvuru Formunun Başvuru Merkezine Teslim Edildiği/Edilmediği Durumlar:

1) MEB e-okul sisteminde ve ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde eğitim bilgisi olmayanlar,

2) MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi olmayanlardan ÖSYM Aday İşlemleri Sistemindeki eğitim bilgisinde değişiklik olanlar

ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya diğer başvuru merkezlerinden yapacakları başvuru sırasında Aday Başvuru Formu ekinde diploma/mezuniyet vb. belgelerinin onaylı bir örneğini başvuru merkezi görevlisine teslim edeceklerdir. Belgeler, teslim alındığı tarihten itibaren en az 1 takvim yılı başvuru merkezlerinde saklanacaktır.

Bunun dışında başvuru merkezlerine Aday Başvuru Formu veya herhangi bir belge (diploma,sağlık raporu, transkript vb.) teslim edilmeyecek gerekli hallerde bu belgeler, adaytarafından doğrudan ÖSYM’ye gönderilecektir.